Golvavjämning pris

Golvavjämningens pris är vanligtvis mellan 200 och 400 kr per kvadratmeter. Material och arbete ingår i det priset. För ett vanligt rum på 15 till 20 kvadratmeter innebär det en total kostnad på omkring 3 000 till 8 000 kr beroende på underlaget och tjockleken som krävs. Om underlaget är ojämnt eller lutar mycket kan det bli dyrare eftersom mer avjämningsmassa behövs. Vid större projekt som badrum eller kök, är det ofta värt att anlita för att få ett bra resultat.

Vad påverkar priset?

Priset för golvavjämning bestäms av hur många millimeter som ska jämnas ut och hur stort området är. Ju mer material som går åt, desto högre blir priset. Betonggolv i nyproduktion kräver ofta bara ett tunt lager för att jämna ut mindre ojämnheter. I äldre hus kan det handla om att kompensera för lutningar, vilket kräver större mängder avjämningsmassa.

En annan sak som påverkar är om golvet ska förberedas för värmegolv eller plastmatta i våtrum. Då ställs högre krav på ytjämnhet och hållfasthet, vilket både tar längre tid och kräver mer material. Ska det läggas klinker ovanpå krävs ofta armerad avjämningsmassa, vilket också ökar kostnaden.

Vad ingår i en golvavjämning?

När ett företag utför en golvavjämning ingår vanligtvis förarbete som dammsugning, primning (för att avjämningsmassan ska fästa), blandning och gjutning av massan samt slutlig utslätning med spackelverktyg eller glättare. Ytan får sedan torka mellan 1 till 4 dagar beroende på temperatur och skikttjocklek innan ny golvbeläggning kan läggas. Det är också vanligt att golvet kontrolleras med rätskiva eller laser för att säkerställa rätt lutning, särskilt i våtrum. När golvet är jämnt och torrt kan du lägga exempelvis plast- eller gummimatta. Här kan du se vad det kostar att lägga matta.

Hur lång tid tar arbetet?

Ett vanligt rum tar oftast en dag att förbereda och gjuta. Därefter krävs torktid innan nytt golv kan läggas. Tiden beror på skikttjocklek och temperatur i rummet. Vid tunna lager på 3 till 5 millimeter kan man ofta lägga nytt golv redan efter ett dygn. Vid tjockare lager på 10 till 20 millimeter kan det ta flera dagar. Om du planerar att lägga plastmatta, klickgolv eller klinker direkt ovanpå är det viktigt att ytan är helt torr innan arbetet fortsätter.

Kan man göra det själv?

Det går att göra golvavjämning själv om underlaget är enkelt och om du har rätt verktyg. Men det är svårt att få det helt jämnt i större rum eller där golvet lutar. Ett vanligt misstag är att använda för lite primer eller att inte blanda massan tillräckligt noga, vilket kan ge sprickor eller dålig häftning. Vid förarbeten inför plastmatta eller golvläggning i badrum bör du alltid anlita en fackman och inte bara för resultatets skull, utan också för att det ska bli godkänt enligt branschens regler.

Kontaka oss idag för hjälp med dina golv

Välkommen att höra av dig till Hernö Golv om du vill ha hjälp med dina golv.
Du når oss på telefon 0611-51 11 31 eller mejlar info@hernogolv.se. Vi är utbildade enligt Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV) och har över 20 års erfarenhet av golvarbeten. Vi är GVK-auktoriserat och följer GVKs kvalitetssystem.

Vanliga frågor

Vad kostar golvavjämning per kvadratmeter?
Mellan 200 till 400 kr inklusive arbete och material, beroende på mängd och krav.

Kan man göra golvavjämning i källare?
Ja, men underlaget måste vara rent, torrt och fritt från sprickor. I fuktiga utrymmen behövs ofta ångspärr.

Hur tjockt lager kan man lägga?
Vanligtvis 3 till 30 mm. Vid större lutningar används ofta flera skikt eller armerad massa.

Hur snabbt kan man lägga ett nytt golv efter avjämning?
Efter 1 till 4 dagar beroende på skikttjocklek, temperatur och luftfuktighet. 

Behövs avjämning innan klickgolv?
Ja, om golvet är ojämnt. De flesta golvtillverkare kräver ett plant underlag för att garantin ska gälla. Efter avjämning kan du lägga nytt golv, till exempel i kök där underlaget ofta är ojämnt. Läs mer om vad det innebär att byta golv i kök.

Innehållsförteckning